vineri, 26 iunie 2015

Lavinia Lazǎr - Să înșir mărgărite cu bădăranii „educați” la școala nevestelor, sub supravegherea Antigonei, a Doamnei Spiriduș și al nelipsitului Despot-Vodă...


Să înșir mărgărite cu bădăranii „educați” la școala nevestelor, sub supravegherea Antigonei, a Doamnei Spiriduș și al nelipsitului Despot-Vodă...








             Universitatea de Arte, „George Enescu” și-a deschis porțile, pentru unul dintre acele spectacole ce are toate datele necesare pentru a atrage spectatori dintre cei mai diverși. Coordonați de prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță și de actrița Monica Bordeianu, studenții din anul I, specializarea Actorie/Păpusi/Marionete au susținut pe data de 10 iunie 2015, ora 14:00, în sala 52 examenul-spectacol ce cuprinde adaptări ale unor texte de factură variată. Studenții demonstrează că se poate face teatru şi cu mijloace materiale modeste (bancă, scaune, masă, pahare, măr, oglindă, evantai), ceea ce nu reprezintă o piedică în a-și arăta aptitudinile, însă fără nicio ilustrație muzicală. Mi-am îndreptat privirea și spre vestimentația actorilor! În general, au predominat rochițele în nuanțe vii, costumele, și cămășile albe. Fiecare găsește aici, în funcție de individualitate, un „spectacol” al lui: unul vede poezia, altul psihologia, unul lăcrimează, altul poate vedea teatrul acela care nu „se învechește”, cu toate acestea, uneori schimbul de replici a fost la o turație prea ridicată.
           
Antigona  adaptare dupa  tragedia lui Sofocle, Miru  Nicoleta, Hatmanu Diana

Mai întăi „Antigona”  produce o impresie puternică mai mult sau mai puțin. Antigona (Diana Hatmanu) încrucișează evadările, și se insinuează, cu o proporție controlată de patetism, iar Ismena (Miru Nicoleta) cu visele spulberate și absurdul traiului conturează cu simțul practic o viață austeră. Ființe ale viselor zdrobite, personajele lor au de toate: dramatismul care aparține propriilor neputințe, neîmpliniri, învinse de realitatea pe care o numim „viață”, și toată nebunia suferinței, reprezintă apogeul acestui fragment. Aşadar, primul moment are dinamism și o bunǎ întrebuințare a spațiului. Lumina este folosită inspirat, energia pune în evidență frumusețea personajelor ce vor să se lase pradă simțurilor. Altǎ contribuție importantă la completarea scenei o are şi vestimentația de culoare neagră, purtatǎ de cele douǎ studente.
Adaptarea după textul lui Calderon de la Barca, „Doamna Spiriduș” pare a fi un moment spumos de comedie, unde Flora (Mariana Dumitrache) o „îmbrățișează” cu privirea în toată plinătatea pe stăpâna locului Dona Serrafina (Alexandra Macovei) încă de la început, în ciuda umorului (evident, ironic) pe ritmuri de muzică, de bună dispoziție. Cele două se dezvăluie treptat, în crescendo, precum și poveștile în sine. Pe crescendo este construitǎ, de altfel, întreaga secvență cu mult haz și ritm alert. Dramaticul „se mai joacă” - da, își permite acest fast, această bogăție; iar însușirea de a fi receptiv, în cazul spectatorului, este stimulatǎ de impulsul creator cerut de situațiile care i se prezintă în spațiul de joc.


Scoala nevestelor adaptare dupa  comedia lui  Moliere - Dumitrache Mariana, Tudor-Andrei Ostafie



Tot pe drumul presărat cu iubire și muzică, deopotrivă, este construit şi următorul moment din „Școala nevestelor” de Molière. Agnes (Mariana Dumitrache) alături de Arnolf (Tudor - Andrei Ostafie) alcătuiesc o pereche hazlie, cu un impact nebănuit. Prezența feminină imprevizibilă și plină de elan, precum înfățișează personajul, devine, cu lumina ei, în mintea personajului masculin, „soția” care îi inspiră neliniște. Arnolf, în cele din urmă a aflat că un alt bărbat i-a furat dragii sale iubite „panblicuța”, și nimic altceva. Totuși, interpretarea personajului masculin nu transmite suficientă transparență întregului, nu creează emoție, iar replicile rǎmân pe alocuri neclare.
           

Badaranii  adaptare dupa  comedia lui Carlo  Goldoni - Maria Radu, Paul Sebastian-Diaconescu, Hatmanu Diana


  Spectacolul continuă cu un fragment din „Bădăranii” de „Molière al Italiei”- Carlo Goldoni: un spectacol, ce se înscrie în zona minimalismului în sensul lui autentic estetic, lucrat cu strictețe, astfel încât întregul să nu aibă fisuri sau lipsă de logică. Lucietta (Diana Hatmanu) demonstrează o elasticitate mare a mijloacelor de interpretare, dar îi permite și o dedublare în care îşi poate „comenta” personajul, Margarita (Maria-Radu) și Lunardo (Paul-Sebastian Diaconescu) își găsesc o expresie convingătoare prin care descifrează nuanțat o partitură deloc ușoară. De la început și până la sfârșit, energiile viitorilor actori au timp să se descătușeze. Coerența întregului, ironia și jocul parodic sunt nelipsite şi în următorul moment, tot din... „Bădăranii”, însă cu o altă distribuție. Margarita (Iulia - Paula Niculescu), acidă, dar și implicată, distantă, dar și interesată, încearcă să repare pas cu pas noul capriciu artistic. Marina (Nicoleta Miru) se împrietenește ușor cu Lucietta (Alexandra Macovei) - doar aveau de pus la cale un plan - logodna cu mare bucluc. Actorii într-un fapt împlinit sau nu, în care fierbe gravitatea situației, își dau frâu liber imaginației, iar dragostea nu e nici pe departe ce pare.

Badaranii  adaptare dupa  comedia lui Carlo Goldoni  - Paula Niculescu, Miru Nicoleta

 Se construiește treptat efectul emoțional asupra publicului, în adaptarea după Vasile Alecsandri – „Despot Vodă”. Fiecare își arată rănile, vulnerabil, atât de aproape de spectatori. Mǎiestria actorului care-și face abil partitura, Despot Vodă (Paul –Sebastian Diaconescu), cu dramatism, cu ironie ascuțită, contrapunctic – este o carte câștigătoare. Neliniștea celuilalt personaj, panica lui, creată de senzația acută cǎ îi scapă ceva, sensurile și adevărurile, reprezentația teatrală, în care Ciubăr Vodă (Tudor –Andrei Ostafie) caută obsesiv un adevăr personal, având nevoie de simplitatea cea mai austeră. Și asta și primește. Desigur, la ultimul personaj, au existat momente în care exagerarea pare să fi pus stăpânire pe jocul actoricesc – firescul ar trebui să intre în firea sa, iar trǎirea scenicǎ să se instaleze pas cu pas, în mod contrar, firul epic va avea de suferit.
          
Despot Voda   adaptare dupa  drama istorica  de  Vasile Alecsandri

  Dramatizarea cu care s-a încheiat spectacolul–examen este o adaptare după opera „Înșir-te mărgărite” de Victor Eftimiu. La final un lucru este cert: Binele învinge Răul. Ca în orice basm. Dar de ce e Răul-rău şi Binele-bine, asta e mai greu de desluşit. Că Sorina (Alexandra Macovei), fata lui Alb Împărat, fuge de acasă, asta este clar. Dar de cine fuge şi către cine… Se lasă cucerită de Zmeul Zmeilor (Paul-Sebastian Diaconescu) sau se teme de el? Făt-Frumos (Tudor-Andrei Ostafie) pe cine iubeşte? Vrăjitoarea (Maria Radu) este de vină pentru toate? Dar ce importanță au toate aceste amănunte? Discordanța dintre încărcătura metafizicǎ a mesajului ce se doreşte transmis prin personaje arhetip este atât de mare, încât retina rămâne marcată. Toată lumea vorbeşte tare şi clar, fiecare după capacitatea proprie. Nu este loc de prea multe nuanţe în interpretare.


Însir-te margarite  adaptare dupa  basmul lui   Victor Eftimiu - Macovei Alexandra, Diaconescu Paul-Sebastian


            În altă ordine de idei, noul spectacol, „se vrea” să fie un experiment, în anumite secvenţe. Căci la o destinație bună – o stare, un gând, o întrebare pentru fiecare spectator – se ajunge simplu, după o oră de „drum” spre profunzimea unor povești de viață, spuse de actorii care doresc să împărtășească oricui o trăire sau o emoție. Cunoaștere, vis, minte, toate se regăsesc în egală măsură, și constituie o înșiruire de individualități.


Macovei Alexandra, Dumitrache Mariana, Miru Nicoleta,   Hatmanu Diana, Maria Radu, Niculescu Paula,  Tudor Andrei, Diaconescu   Paul

                Lavinia Lazăr – anul I, Teatrologie, Jurnalism teatral
                Fotografii – Lavinia Lazǎr

                                                                                                                                                       

Un comentariu: