vineri, 2 noiembrie 2012

O Rosalindă contemporană




          O Rosalindă contemporană 

                 Claudia Chiraș






Interviu cu tânăra câştigătoare a Premiului publicului ”Pentru cea mai bună actriță”, la  Gala Tânărului Actor ”HOP”, Mangalia, 2012. Claudia Chiraș este absolventă a  clasei de actorie  prof. univ. dr. Mihaela Arsenescu Werner, asistent dr. Doru Aftanasiu. Din palmaresul tinerei masterande mai fac parte și: Premiul pentru interpretare pentru rolul Clarice din piesa ”Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, Festivalul ”Lyceum”, Botoșani 2007, Premiul pentru cea mai bună interpretare în rol feminin secundar pentru rolul Divei din piesa ”Paparazzi” de Matei Vișniec, Festivalul ”Lyceum”, Botoșani 2008, Premiul I, Concursul de recitări ”Podul de cuvinte”, Botoșani 2009 precum și Premiul pentru cea mai bună interpretare în rol feminin secundar în rolul Ilse din piesa ”Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind, Ateneul Tătărași, Iași 2010.


Lucian Parfene: Gala Hop este cel mai important concurs pentru tinerii actori. Cât de mult  contează acest premiu  pentru tine și cât de mult pentru altii? Cei din umbra ta, profesori colegi...  Este obligatoriu să treci ”hopul” sau e doar un concurs ca oricare altul?

Claudia Chiraș: Având în vedere că abia am absolvit facultatea, premiul de la un festival național de această anvergură m-a ajutat să capăt încredere în forțele proprii și să mă mobilizez în așa fel încât să evoluez din ce în ce mai mult. Bineînțeles că în spatele acestui premiu se află câțiva ani de muncă în facultate, alături de niște profesori deosebiți și de niște colegi care m-au ajutat. Mulțumiri speciale aș vrea să adresez profesorilor mei Mihaela Arsenescu Werner și Doru Aftanasiu, care ne-au împărtășit din tainele actoriei. Gala Hop nu este un concurs ca oricare altul, mai ales că se desfășoară la acest nivel și că acolo vin oameni destul de importanți din industria teatrală, cu care noi, ca proaspeți absolvenți, putem lua contact. Mai mult decât atât, putem cunoaște studenți de la alte universități din țară și astfel putem face schimb de opinii și experiență. De asemenea, putem plasa o marjă de eroare deasupra valorii noastre ca actori.

Premiul publicului este uneori considerat mai important decât cel al juriului, lucru acesta spune mult despre capacitatea ta de a empatiza, de a convinge ca ești acel personaj care evoluează pe scenă. Te-a ajutat textul, reacția publicul a fost o surpriză sau rolul s-a potrivit ca o mănușă pentru tine?

E adevărat că m-am simțit deosebit atunci când am aflat că cei mai mulți dintre cei din public mi-au oferit cele mai mari note, pentru că, ce e mai important pentru actor decât feed-back-ul pe care îl primește de la publicul său? M-am regăsit în text și pot spune că, în primul rând, am empatizat eu cu personajul, pentru a-l putea transpune în așa fel încât să transmit și publicului povestea acestuia.

Te așteptai să câștigi un premiu atât de râvnit la Gala Hop? Cum ți s-a părut concurența?

A fost o competiție destul de strânsă, dar cred că e nevoie de mult mai mult muncă pentru ca noi, absolvenții, să ajungem la un anumit nivel. Fiecare dintre noi am sperat la un premiu atunci când ne-am hotărât să participăm, și a fost într-adevăr o surpriză pentru mine să obțin premiul publicului pentru cea mai bună actriță, ca proaspătă absolventă și chiar din primul an în care am participat la Gala tânărului Actor.

Ai câștigat premiul pentru popularitate al publicului cu rolul cu interpretarea din ”Cum va place” de William Shakespeare, ai ales tu acest rol sau ți-a fost sugerat de profesorii de la Facultatea din Iași (UAGE)?




Rolul Rosalindei a fost unul dintre rolurile pe care le-am interpretat în anul II de facultate, la modulul Shakespeare și mi-a rămas întipărit în memorie, mai ales că a fost singurul rol de travesti pe care l-am jucat vreodată, de aceea am ales un moment din ”Cum vă place”, interpretând o ”Rosalindă contemporană”.

Știu că te-ai format la Iași dar ești din Botoșani, un oraș important pentru teatrul românesc. Ai de gând să continui în orașul natal, în Iași sau țintești mai departe? E Bucureștiul miza supremă pentru un tânăr actor?

Botoșaniul e un oraș activ din punct de vedere cultural și sunt mândră că am plecat de acolo, dar, bineînțeles că visez să ajung pe scenele mari ale țării așa că Iașiul și Bucureștiul sunt două dintre alegerile mele. Nu mă feresc nici de a pleca dincolo de granițele țării, dar mai e destul de multă muncă până atunci.

Un premiu obligă la mai mult. Cui datorezi faptul că acum, iată, deși te afli la început de drum, ești o actriță adevărată care a demonstrat că are ceva de spus pe mai departe?

Obligă la mai mult, de aceea nu mă opresc din a învăța în fiecare zi câte ceva pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt. Dumnezeu mi-a oferit un dar, familia m-a ajutat să mi-l descopăr, iar profesorii m-au ajutat să mi-l cultiv. Tuturor acestora le dedic toate lucrurile pozitive pe care le voi realiza pe viitor, în acest domeniu și nu numai.

Și în final, dacă Teatrul ar fi un tânăr chipeș și cu ochi albaștri cum l-ai seduce? Cu ce roluri?

Nu știu în ce fel ar flirta Ofelia, dar mi-ar plăcea foarte mult să descopăr acest lucru, ajutată fiind de un regizor de renume din țară. De asemenea mi-ar plăcea să încerc câteva roluri din operele lui Cehov și câteva din musicaluri, mai ales că îmi place să cochetez și cu muzica. Dar sunt în perioada în care învăț să iubesc fiecare rol și fiecare oportunitate care mi se oferă de a performa.


   Lucian Parfene – student Teatrologie, Jurnalism teatral, anul III

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu