duminică, 22 iunie 2014

Constantin Popa Muzica poeziei - Poezia muzicii

             Muzica poeziei - Poezia muzicii

 



Constantin Popa

Din întunericul scenei se decupează două umbre ce marșăluiesc în avanscenă într-un exercițiu de poezie. Colegii profesori și foștii elevi l-au omagiat duminică  9 martie 2014 în Sala Studio a Universitatii „George Enescu" pe Constantin Popa – profesorul, actorul și poetul - printr-un recital de poezie susținut de conf. univ. dr. Anca-Doina Ciobotaru, prep. univ. drd. Laura Bilic și conf. univ. dr. Octavian Jighirgiu. Poezia nu este desăvârșită însă fară muzică, fiind suav acompaniați la pian de conf. univ. dr. Aurelia Simion, pentru a realiza un remarcabil dialog ce înmănunchiază două arte sonore.




Conf. univ. dr. Anca-Doina Ciobotaru
 P
rep. univ. drd. Laura Bilic 
Conf. univ. dr. Octavian Jighirgiu


Invitat să savureze muzicalitatea versului şi potenţialul său de a inspira, publicul s-a delectat cu alternanţe poetico-muzicale, unele de un umor fermecător. Fiecare moment avea o frumuseţe care te cucerea, îndemnându-te să asculţi relaxat şi să te bucuri de o destindere poetic-muzicală elevată.


Conf. univ. dr. Anca-Doina Ciobotaru 
Prep. univ. drd. Laura Bilic 
Conf. univ. dr. Octavian Jighirgiu

Înainte de orice, poezia este o stare, o stare care merita a fi transpusă  într-o reprezentaţie  și transmisă celorlalți. Și poetul-actor Constantin Popa însuși recunoaște că este foarte greu să faci un spectacol de poezie. Credem că știm totul despre creație – spune el, însă știm totul până la un punct, după care intervine misterul, o fabuloasă mașinărie ce duce la poezie, muzică sau la teatru, la actorie.


Conf. univ. dr. Anca-Doina Ciobotaru 
Prep. univ. drd. Laura Bilic 
Conf. univ. dr. Octavian Jighirgiu


Domnia sa identificǎ poezia cu oferirea unei noi identități cuvântului, făcându-l purtător de mistere, de emoție estetică. Frumusețea constă tocmai în aceastǎ atribuire a noii identități, în capacitatea de a mărgini cuvântul cu alte cuvinte în chip ideal; pauzele fiind și ele extrem de importante, atât pentru poezie cât și pentru muzică, iar pentru actor fiind pline de conținut.

 Conf. univ. dr. Anca-Doina Ciobotaru
Conf. univ. dr. Octavian Jighirgiu 
la pian conf. univ. dr. Aurelia Simion


Constantin Popa, unul dintre seniorii Teatrului Naţional din Iaşi,  s-a dedicat după 1991 pedagogiei teatrale în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, mulţi actori apreciaţi astăzi i-au fost studenţi. Şi în această seară  s-a regǎsit pe scenă în vechii săi „ucenici”, marele regret fiind acela că nu mai poate fi alături de ei, iubindu-i cu o pasiune pe care n-a putut-o bănui înainte de a fi profesor.

În încheiere ne-a delectat cu poezia – învățătură scrisă pentru bǎiatul său, o poezie în care ne-am regǎsit cu toții, părinți și copii.


Prof. univ. dr. Aurelian Bǎlǎǎ  şi Profesorul-actor-poet Constantin Popa


În aplauzele celor prezenţi  i-a fost acordată, ca un simbol al prețuirii din partea întregii comunități academice a Universității de Arte „George Enescu", Diploma de Excelență cu medalie pentru dăruirea cu care a slujit Thaliei și Euterpei precum și meritelor deosebite pentru sporirea bunului renume al Școlii ieșene de Teatru.

Un spectacol reuşit, într-o atmosferă de comunicare şi comuniune artistică deosebită.

 

Carmen Antochi – studentǎ Teatrologie, Jurnalism teatral, anul II

Fotografii – Carmen Antochi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu